open monumentendag
ik ben op 15 september samen met Nina, Guusje en Milka naar de open monumentendag geweest. we zijn naar het Sieboldhuis, de Hortus Botanicus en de sterrewacht geweest, hier is mijn verslag erover
We zijn als eerste naar het Sieboldhuis geweest. Dit huis is gemaakt van steen en beton, en toen ik het huis voor het eerst zag vond ik het een mooi afgewerkt huis met een mooie gevel. Het huis heeft een mooie architectuur en een mooie tuin. Er waren maar op 2 van de 5 etages echt iets te zien, dat was wel een tegenvaller, maar wat er stond was wel mooi om te zien. de binnenkant is mooi ingericht, het had veel verschillende kleuren qua inrichting en behang. Er waren veel geometrische vormen, dat kan je zien aan de vierkante ramen en de kamers waren heel rechthoekig. Het is in een art nouveaux stijl gebouwd, het had veel trappen.
Het gebouw staat in een straat met rijtjeshuizen aan het water. De kamers zijn mooi vol ingericht, er is goed gebruik gemaakt van alle ruimte. Het mooiste aan het Sieboldhuis vind ik de tuin, het minst mooie was het trappenhuis want daar stonden allemaal dozen dus het zag er rommelig uit.
het Sieboldhuis is een monument gemaakt ter ere van Philipp Franz Balthasar von Siebold (1796-1866), in het museum staan allemaal voorwerpen die hij tussen 1823 en 1829 heeft verzameld tijdens zijn verblijf op Deshima. In 1823 kwam hij in Deshima. Als arts kreeg hij veel geschenken van patienten, dit was het begin van zijn collectie. Het bezit van landkaarten was streng verboden, maar toch had Siebold landkaarten in zijn bezit. in 1829 werd hij uit Japan verbannen. Siebold besloot zich in Leiden te vestigen aan het Rapenburg nummer 19. Vanaf 1831 stelde Siebold zijn collectie open voor het publiek.
We hebben als tweede een rondleiding gevolgd door de nieuwe kassen van de Hortus Botanicus, die op 4 september 2013 zijn geopend door koningin Maxima. De rondleiding ging om 15:00 van start, we hebben veel uitleg gekregen over allemaal verschillende planten.
We begonnen buiten bij de tabaksplant, hierover werd verteld dat de tabak niet gemaakt wordt van de bloemen maar van de bladeren. Daarna gingen we de pas geopende kas in, hier staan zowel tropische als subtropische planten uit noord Afrika. we begonnen bij de reuzenaronskelk, de beroemdste hortusplant. Zijn stam lijkt op schimmel, dit dient als een soort camouflage zodat de nutteloze dieren er niet op af komen, maar hij maakt een stank aan die bepaalde dieren juist wel aantrekt zodat hij bestoven kan worden. De reuzenaronskelk is wel een bedreigd soort. Daarna gingen we naar de patchoeli plant, oftewel de parfumplant. We hebben ook de kannibaaltomaten gezien, hierover werd verteld dat de kannibalen het mensenvlees smaak gaven met de tomaten.
(reuzenaronskelk)
(kaneelboom)
Toen gingen we de trap op en kwamen we bij de kaneelboom, en we hebben in die kas ook nog de bananenboom gezien. Eenmaal aangekomen in de volgende kas kwamen we aan bij de mierenplanten. In die planten zitten allemaal gangen die de mieren hebben gemaakt om bescherming te zoeken. In deze kas waren ook de bekerplanten, Dit zijn planten die glad zijn vanbinnen zodat de insecten zo naar beneden glijden. Eenmaal hier beneden aangekomen kunnen de insecten er niet meer uit. Hierna hebben we nog de orchideeënkas en de victoriakas bezocht. Normaal ligt hier een lelie, maar die hebben ze helaas weggehaald. En dit was het einde van de rondleiding.
als laatste zijn we naar de oude sterrewacht geweest. dit gebouw is gemaakt van steen en beton, en ziet er best wel ouderwets uit. In het museum bevinden zich vooral geometrische vormen. Het gebouw staat op het terrein van de Hortus, en is omgeven door allemaal mooie planten en het gebouw ligt ook aan het water. Het mooie aan de sterrewacht is de omgeving en de architectuur van het gebouw aan de buitenkant. Het minst leuke was dat er weinig te doen was behalve naar foto’s kijken.

De Oude Sterrenwacht is opgericht in 1633 als observatiorium bij de Leidse universiteit, het is het oudste universiteitsobservatorium ter wereld. De Sterrenwacht was gevestigd op het dak van het Academiegebouw, en werd de eerste twee eeuwen vooral gebruikt voor onderwijs. In 1861 werd op de grond van de Hortus Botanicus een groter observatorium gebouwd onder leiding van F. Kaiser, en is ontworpen door architect Henri Camp. Het gebouw is van 2009 t/m 2011 grootscheeps gerenoveerd, het dient nu alleen nog voor de rechtenfaculteit van de universiteit Leiden. Dit gebouw is nu een museum geworden, waarin je veel dingen over het heelal kan bekijken.
oude sterrewacht (1960)
Maak jouw eigen website met JouwWeb